Kanyon, Elazığ’ın Baskil ilçesi Kumlutarla köyü sınırları içerisinde, Fırat Nehri kıyısında bulunmaktadır. Kanyondaki doğa harikası mağara ve kayalık alanlar, dünyada sayılarının 10-15 bin çift olduğu tahmin edilen “Kara Leylek” göçmen kuşlarının bir kısmına yaz aylarında ev sahipliği yapmaktadır. Kanyon adını, bu doğal alanda yuva yapan Kara Leylek kuşlarından almaktadır. Kumlutarla köyünün 2 km kuzeyinden başlayan Kanyon, Fırat Nehri boyunca yaklaşık 3 km boyunca uzamaktadır. Tektonik hareketlere bağlı olarak yükselen bu alan Malatya havzasının çökmesinin de etkisiyle Fırat Nehri’nin derine aşındırmasına bağlı olarak oluşmuştur. Sahadaki tektonik yükselmenin ve akarsuyun derine aşındırmasının hızlı gerçekleşmesi ve bölgedeki hakim kayaç ve tabaka yapısının uygunluğuna da bağlı olarak dik yamaçlar halinde bir kanyon özelliği kazanmasını sağlamıştır. Karaleylek Kanyonu’nun dik yamaçlarında oluşan mağara sistemleri daha çok buradaki kayaç ve tabaka yapısının kolay aşınımına bağlı doğal mağara oluşumlarıdır. Ancak bu mağara oluşumlarının tarih içerisinde insanlar tarafından yoğun olarak kullanıldığı görülmektedir. Bu mağara yerleşmelerinden Fırat Vadisi’ne inen kayalara oyularak yapılmış merdiven sistemleri bu yerleşmenin göstergesidir.
Karaleylek Kanyonu’nda mağaraların ağız kısımları genellikle Fırat Nehri’ne dönüktür. Bu mağaraların en önemlisi ise Tepesidelik Mağarası’dır. Mağaranın tepe kısmındaki orta bölümün çökmesi ile giriş kısmı doğal bir köprü oluşturmuştur. Mağara içerisinde tavandan akan bir tatlı su kaynağı da mevcuttur.
Kanyona ulaşım Fırat Nehri üzerinden teknelerle sağlanmaktadır. Ayrıca Baskil ilçe merkezinden 45 km uzaklıktaki Kumlutarla köyünden yaklaşık 15 - 20 dakika yürüyerek bu kanyonun üst sırt tarafına ulaşılabilir.
-
7 /
1
-
7 /
2
-
7 /
3
-
7 /
4
-
7 /
5
-
7 /
6
-
7 /
7